anagram . about . contact . projects                                                                                                   











URBAN THEATER

INFORMATION

location:

Ioannina, Greece

client:

Municipality of Ioannina City

year:

2018

status:

competition entry(Special Mention)

program:

transformation & public space

total area:

20.000 m2

competition team:

Marina Kounavi
Antonio Sanna
Pavlos Ventouris












DESCRIPTION

URBAN THEATER

The proposal for the new cultural park of Ioannina city suggests an open and accessible public space that creates a new identity and captures the imaginary of the city. Acting as an ‘urban theater’ connecting the city wit the lake of Ioannina, the new public space presents a unified and flexible space for both everyday leisure time and large events to take place. The open space of the park is consisted by two different zones, the one of the park and the other of the open public space for small or large scape events. The main elements of the proposal are the urban theater, the cultural node and the forest.
-    The Urban Theater works as a continious extensive programmatic stripe that provides open space for all kind of events. The borders of it are defined by a cultural node of old and new cultural buildings and an amphitheater. The main reference of the public space consists the form of stadium in the ancient world that it was an elongated stripe of activities that the citizens were able to sit and follow the different acts.
-    The cultural node of the renovated ex military prisons and two new buildings provides a flexible space for different uses such as workshops, exhibitions and seminars. The design decision of coexistence of old and contemporary architecture is aiming on the creation of a discourse and dialogue for architecture and how could deal with the past without being a negative parameter.
- The Forest aims to provied a leisure space for activities that could activate the area all the year long privding an escape of the urban life of the citizens.
The overall design refers back to the historic roots of the ancient theater and stadium that they were inseparable elements of the historical city.