TRANSORMATION OF RETAIL SPACES INTO HOUSING
INFORMATION

location:
Rotterdam, The Netherlands
client:
Municipality of Rotterdam
year:
2017

status:
competition entry(1st Prize)
program:
Transformation
total area:
14 shops
competition team:
Marina Kounavi,
Marialena Kasimidi
Irgen Salianji,
Karolina Szóstkiewicz
 




DESCRIPTION

THE TOOLKIT

Rotterdam changes constantly in regard to needs, people and buildings. But demolition is not always the best option for empty spaces. Reuse can bring more quality, sustainability, affordability and social impact. This is the case of the 14 pilot shops that are structurally empty in residential neighbourhoods of Rotterdam. We believe that it is the residents that actually give Rotterdam its identity: young entrepreneurs live and work in the centre or begin their start-ups here. Internationals want to live longer in Rotterdam and the neighbourhoods of Noord, Delfshaven, Feijenoord and Charlois have a strong multicultural identity. Young families want to buy in a normal price and like to renovate their house according to their taste. Those target groups are the ones that want to inhabit special places. Neigbourhoods that are tolerant, hip and multifunctional can best integrate this new lifestyle.
The challenges and opportunities of the shops
The 14 pilot shops have special characteristics, but also specific challenges. The sunlight comes in only from two narrow sides, and the height in some cases is too short. There is a wide variety in square meters but only a few have a back garden. The shops will be sold “casco” and therefore there is more flexibility in reuse. The facades are unique and tell the story of the street, but privacy is a crucial challenge.
The transformation toolkit
Every new owner has its own story. But when designing for more people the price can drop. Therefore, we created a toolkit: standard elements can be combined with specific interventions to create a unique home. People can choose between a “winter garden”, a glass extension at the back, or a prefab kitchen/bath box. Some of those interventions can be the same for several houses, but the end result will always be unique. Our plan is to keep developing those interventions together with the new residents.